Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!



Kenapa Ramai Trader sering kalah?

Kita sebagai trader selalu melakukan analisis , kajian demi kajian tetapi berakhir dengan kekalahan!

Tetapi semua broker terus mengaut keuntungan!
Memang pelik tapi benar

Broker sediakan kemudahan pelbagai jenis indicator, custom indicator robot & news dll,
tapi yg berjaya BROKER SAHAJA menang. Trader TERUS KALAH...

Kenapa tidak 95% Trader Berjaya dan Broker 5%? 

Broker membuat keputusan yg terbalik dari Trader
Trader Selll Broker Buy atau sebaliknya.

Ada yang memberi jawapan seperti berikut:

" 95% adalah statistik data Trader tidak melakukan analisis TEPAT market selalu berlawan arah. Ramai Trader hanya mengharap/impikan/angan untuk market ikut trader!"


Antara fakta2 yang patut kita renungkan....

95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
95% Trader Bersikap Tamak.
95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
95% Kelas Forex Menipu
95% Trader X Pandai, Broker je Pandai
95% Trader X tahu baca News/COT dll
95% Trader X tau apa itu Forex?
95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade



Yang penting kena ingat Forex ni Business! so mesti ada untung & rugi
tu basic kan?

Cuma sebagai trader kena minimakan kerugian & memaksimakan keuntungan.

Sila tinggalkan komen untuk pembetulan yer..

6 comments:

  1. Sekadar nak komen.

    1.Saya dari dulu hingga sekarang tak penah guna indicator/ea/robot.
    2. Logiknye nape sya x guna indi ialah (sebab indi cuma berikan 2nd hand data, saya cuma berminat dengan 1st hand data)
    3. robot pula x tepat 100% utuk jangka masa yg lama (ini kenyataan: kalau robot tu 100% tepat/selalu win.. orang x jual - tak pcaya cuba tanya penjual ea/robot tersebut. tanya macam ni "kalau betul robot ni boleh buat duit/selalu win jadi kenapa susah-susah nak jual?)
    3. custom indicator? (custom lah seberapa byak yang mungkin.tapi pernah tak anda dengar/baca kat mana2, berapa ramai trder yang berjaya hanya bpandukan robot/custom indicator)
    4. Jadi saya memilih untuk menggunakan a)1st hand data(x indicator) b)trade dengan berpandukan k.k yang kukuh, sama seperti warrent buffet. harap maklum buffet trade tidak pakai indicator - totaly no news, no indicator, no wave or fibo. yes berpandukan data 1st hand/fakta dan kk sepenuhnya. sebab "forex has a memory" - Dan zingler.
    5. jadi kalau masih pakai indi/ea/custom indi tu, nampaknya trader tersebut masih belum tahu tentang market, masih belum matang tentang selok belok market, masih belum tahu tentang apa yang chart tersebut cuba bagitau, dah lama trade tetapi tidak pernah belajar dan lain2 lagi - walaupun anda mungkin 100% tau tentang indicator/ea/custom indi
    6. yes memang ada broker yang kekadang x instant
    execution, selalu delay dan re quote. jadi adakah trader di luar sana termasuk anda tahu mana-mana broker yang tidak re quote, tidak delay atau dalam erti kata lain benar2 on the spot? dan kalau anda tahu, maka pernahkah anda trade dengan broker tersebut dan berapa lama bersama broker itu. apa2 pun dua perkara kena pikir - dengan modal yang ciput, anda rasa "position" anda tersebut benar2 masuk market ker?, adakah kalau tidak re-quote bermakna broker tersebut 100% perfect? pikirkanlah. bagi saya yang penting sekali ialah memahami market dengan kk dan 1st hand data.
    7. saya nak share sikit: penyertaan bank/big player dalam forex diuruskan oleh individu yang pakar tentang market(mungkin termasuk juga di malaysia). sudah tentu mereka akan trade berpandukan prosedure. bila/mcmana nak kesan mereka ni? pepandailah pikir sendiri, yang pasti indi, ea, custom indi tak boleh jawab semua tu pcayalah. kalau anda fahami market maka anda akan dapat kesan kehadiran big players ni dalam market, jadi buat kajian mendalam, buat sorotan tentang 1 pair (pro hanya tahu 1/2 pair shj/kalau gambler mungkin lebih - persoalannya berapa ramai yang benar2 trader? pikirkanlah. buatlah kajian dgn menggunakan chart dari 2, 3, 4 atau mungkin 10 tahun ke belakang sehingga sekarang. - apa yang nak dikaji? - bila big player masuk/bila market mereka buy/sell. Nampak cam senang kan? jangan silap sebenarnya pro2 trader buat kajian selama bertahun2/bahkan berpuluh tahun. bukan senang. mereka tahu bila bank/big boy melabur, buy ker sell, market x valid akan up atau down untuk berapa pip, retrace hari ni berapa kali dan berapa pip, kalau macam ni bila market akan pause, repair, resume dan brmacam2 lagi. memang agak rumit nak buat kajian, tapi apabila kk dah tersedia maka mereka trade dengan begitu simple (cuma perlu chart/no indicator). lihat chart macam baca buku, dah tahu arah gerakan market, bila nak buy/sell/duk diam. sebab tu mereka dipanggil PRO. dan perkataan pro membezakan mereka dari "dreamer".

    Salam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajar saya cara menang forex..please.. Email saya kat kazama_243@hotmail.com

      Delete
    2. Kami ada menyediakn kelas forex percuma, dan mudah. Selain trader ad beberapa cara lain utk dpt income. Utk keterangan lanjut bleh hubungi sy wasup/wechat 01115328874

      Delete
  2. salam sejahtera anonymous...terima kasih kerna sanggup berkongsi rahsia dan pengetahuan tentang forex...saya harap ramai lagi yang muncul tinggalkan komen...

    ReplyDelete
  3. apa yg dikata oleh anonymous mmg benar.ada setengah nyer tidak digalakkan dgn meletak stoploss.sebabnya setiap data yg kita letak iaitu stoploss telah diketahui oleh broker dan mereka akan kejar stoploss kita itu yg biasanyer kita tewas.saya sendiri hanya guna yg indi yg simple jer saya hanya perhatikan resistant n support dan guna trendline sahaja kemudia sabar menunggu utk entry dan closs position.

    ReplyDelete
  4. Kalau nk berjaya dalam forex, try cari buku kt internet, tjuk naked forex ditulis oleh alex nikritin dan walter peters.. video2 tntang forex jugak ada dalam youtube.. cari video by walters peters.. real trader yang akan mengubah pandangan anda tentang forex.. dlm video walter peters, banyak yang dia ajar secara detail.. percuma aja.. indicator hanya lah bersifat lagging.. secara jngka pndek maybe akan berjaya, tpi jngka masa pnjang x kan berjaya.. kalau nk baca buku naked trading tu, masuk www.filecrop.com , taip naked trading.. cari yg ditulis oleh alex nikritin n walter peters.. download n baca.. anda akan trading dengan happy.. sekadar berkongsi..

    ReplyDelete